25 september 2022

Subdomain tracking in Google Analytics 4

Wil je graag het verkeer vanuit verschillende subdomeinen meten? Bijvoorbeeld van een shop, blog of kennisbank subdomein? In deze blog leg ik je precies uit hoe je dit kunt doen. In Google Analytics 4 werkt subdomain tracking namelijk anders dan in Universal Analytics.

Wat is subdomain tracking?

Waarschijnlijk weet je dit al, maar toch zal ik het nog even goed proberen uit te leggen om verwarring te voorkomen. Subdomain tracking betreft het tracken van bezoekers op het hoofddomein en verschillende subdomeinen binnen 1 property. Een bezoeker wordt daardoor als 1 bezoeker gezien, wat betekent dat goed te achterhalen is wat de daadwerkelijke bron was en hoe iemand zich op en tussen de verschillende subdomeinen beweegt.

Voorbeeld van een hoofddomein:

  • nickvanmaaren.nl

Voorbeelden van subdomeinen (deze bestaan niet):

  • blog.nickvanmaaren.nl
  • shop.nickvanmaaren.nl
  • community.nickvanmaaren.nl

Zijn er veel interne links van het hoofddomein naar subdomeinen en tussen subdomeinen? Dan zou je met losse properties al snel inzicht verliezen in de daadwerkelijke acquisitiebron en hoe iemand zich beweegt op en tussen de domeinen. Een setup met losse properties is lastig op te zetten en is ook minder gemakkelijk in beheer.

Daarom is het wenselijk om dit verkeer binnen 1 property inzichtelijk te maken.

 

De ideale subdomain tracking setup in GA4

In Google Analytics 4 kun je zonder extra wijzigingen subdomain tracking opzetten door dezelfde tracking code te gebruiken voor het hoofddomein en de subdomeinen. Let dus wel goed op dat je dezelfde stream gebruikt voor het hoofddomein en alle subdomeinen.

Je kunt de GA4 tracking code gemakkelijk via één Google Tag Manager container inladen die je op alle domeinen implementeert.

Wanneer je het verkeer per subdomein wilt inzien kun je vervolgens filteren op hostnaam.

De setup testen

In de DebugView kun je de setup testen. Wanneer je de debug_mode parameter aanzet op zowel het hoofddomein als de subdomeinen en de verschillende domeinen bezoekt, dan zul je op alle domeinen dezelfde ga_session_id zien.

Leren hoe je de DebugView kunt gebruiken? Lees voor meer informatie mijn blog over het werken met de GA4 DebugView.

Meer leren over online marketing?

Lees dan ook eens mijn andere blogs!


Hulp nodig van een specialist?

Plan een kennismaking in waarin we samen kijken naar de mogelijkheden voor een samenwerking.

Neem contact op
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.