Waarom een Google Analytics 4 property aanmaken?
Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google Analytics en is (één van) de meest gebruikte analytics tools ter wereld. De grootste voordelen van GA4 (t.o.v. concurrenten zoals Piwik of Matomo) zijn:
- Integratie / koppelingen met andere Google tools.
- GA4 is gratis in te richten en te gebruiken.
- Beschikbare informatie; online is enorm veel te vinden over het inrichten en analyseren van GA4 waardoor je veel zelf kunt oppakken.
- Support; doordat het de meest gebruikte analytics tool is, is het makkelijk om een specialist te vinden die je kan helpen bij de inrichting.
- Doorontwikkeling; GA4 is relatief nieuw en wordt continu verbeterd.
Google Analytics 4 biedt meerdere voordelen ten opzichte van haar voorganger (Universal Analytics):
- Verbeterde interface (alhoewel je er wel even aan moet wennen als je veel met UA hebt gewerkt).
- Voldoet beter aan de privacy normen / AVG regelgeving.
- Google heeft een slag gemaakt met machine learning.
- Event-tracking is makkelijker gemaakt.
- Het wordt makkelijker gebruikers te volgen op verschillende apparaten.
- Verbeterde integratie met Google Ads.
- Meer flexibiliteit in de standaard rapporten.
Moet ik een property of account aanmaken?
Maak je nog geen gebruik van Google Analytics?
Dan is er niet echt een keuze en moet je zowel een account als een property maken.
Maak je al gebruik van Google Analytics?
In deze situatie wordt het iets ingewikkelder. En de keuze hangt voornamelijk af van de relatie tussen het bestaande account en de nieuwe website waarvoor je GA4 wilt inrichten.
- Zijn de bestaande websites waarvoor je analytics hebt ingericht gerelateerd aan de website waarvoor je GA4 wilt inrichten (bijvoorbeeld onderdeel van hetzelfde moederbedrijf) en vind je het handig dat je gebruikers in 1 keer kunt uitnodigen voor alle properties? Dan is het verstandig alleen een nieuwe property te maken onder het bestaande account.
- Is er geen duidelijke relatie tussen de bestaande analytics en de nieuwe website die je wilt gaan meten en wil je de properties in de toekomst misschien lostrekken van elkaar? Dan is het verstandig een nieuw account te maken en de property daaronder te hangen.
Hoe maak je een Google Analytics 4 property aan?
Stap 1: Ga naar Google Analytics en log in met je Google account.
Stap 2: Selecteer het Google Analytics account waarin je jouw nieuwe Google Analytics 4 property wilt aanmaken.
Stap 3: Klik vervolgens linksonder op ‘Admin’ en vervolgens links bovenin op de knop ‘+ Create’. Kies ‘Property’.
Stap 4: Geef jouw property een naam en stel de ’tijdzone voor rapportage’ en ‘valuta’ in naar wens. Je hoeft onder ‘Geavanceerde opties weergeven’ niets te doen. Hier kun je een Universal Analytics property aanmaken, maar als het goed is heb jij die dus al.
Stap 5: Selecteer vervolgens de branche en bedrijfsgrootte. Deze informatie gebruikt Google om een beeld te vormen van de doelgroep en welke functionaliteiten van belang zijn, maar deze hebben verder geen invloed op jouw nieuwe property.
Stap 6: Kies vervolgens in stap 3 de betreffende doelen.
Stap 7: Nu is het tijd om de data stream te maken. Ik ga er voor het gemak even van uit dat je een Google Analytics 4 property maakt voor jouw website, kies dan voor het platform ‘Web’.
Stap 7: Vul vervolgens onder Website URL de domeinnaam in van jouw website, bijvoorbeeld: ‘www.nickvanmaaren.nl’ en geef een naam aan de ‘stream’. Selecteer onder ‘Enhanced measurement’ de gebeurtenissen die je graag wilt meten. Je kunt ze voor het gemak allemaal aan laten staan. Klik op ‘Stream maken’.
Stap 8: Oké, je bent er nu bijna! We moeten nu er nog voor zorgen dat de nieuwe property ook echt data gaat ontvangen. Op het scherm waar je nu als het goed is bent zie je ‘Instructies voor het gebruik van tags’. De instructies spreken in principe voor zich. In mijn volgende blog leg ik je stap voor stap uit hoe je jouw GA4 property kunt inladen via Google Tag Manager.
Hoe maak je een Google Analytics 4 account aan?
Stap 1: Je hebt voor het gebruik van Google Analytics een Google account nodig. Het is belangrijk dat je eerst bent ingelogd in jouw Google account voordat je verder gaat met de volgende stappen.
Stap 2: Ga naar Google Analytics en klik op ‘Meting starten’. Je kunt ook een nieuw account maken door in jouw huidige Analytics links onderin naar Beheer te gaan en vervolgens links bovenin op de knop ‘+ Create’ te klikken.
Stap 3: Voer een accountnaam in. Onder ‘Instellingen voor gegevens delen voor account’ moeten alle vinkjes uit staan. Klik daarna op ‘Volgende’.
Stap 4: Geef jouw property een naam & stel de tijdzone en valuta in naar wens (ik zet deze bijna altijd op Nederland en Euro).
Stap 5: Je hoeft onder ‘Geavanceerde opties weergeven’ niets te doen.
Stap 6: Selecteer vervolgens de branche, bedrijfsgrootte en uw doelen. Deze informatie gebruikt Google om een beeld te vormen van de doelgroep en welke functionaliteiten van belang zijn, maar deze hebben verder geen invloed op jouw nieuwe property. Klik op ‘maken’.
Stap 7: Ik ga er voor het gemak even van uit dat je een Google Analytics 4 property maakt voor jouw website, kies dan voor het platform ‘Web’.
Stap 8: Vul onder Website-URL de domeinnaam in van jouw website, bijvoorbeeld: ‘www.nickvanmaaren.nl’ en geef een naam aan de ‘stream’. Selecteer onder ‘Verbeterde meting’ de gebeurtenissen die je graag wilt meten. Je kunt ze voor het gemak allemaal aan laten staan. Klik op ‘Stream maken’.
Stap 9: Oké, je bent er nu bijna! We moeten nu er nog voor zorgen dat de nieuwe property ook echt data gaat ontvangen. Op het scherm waar je nu als het goed is bent zie je ‘Instructies voor het gebruik van tags’. De instructies spreken in principe voor zich. In mijn volgende blog leg ik je stap voor stap uit hoe je jouw GA4 property kunt inladen via Google Tag Manager.