15 april 2022

Wat is een gebruiker in Google Analytics

Een gebruiker (ook wel visitor of bezoeker) in Google Analytics is iemand die interactie heeft met een website of app.

Het aantal gebruikers is misschien wel de meest gebruikte statistiek in Google Analytics. Het is een relatief simpel begrip, maar toch is het goed om nog het een en ander toe te lichten over gebruikers.

Hoe gebruikers worden geïdentificeerd door Google Analytics

Wanneer iemand jouw website of app bezoekt wordt een unieke ID gekoppeld. Deze unieke ID is opgeslagen in de _ga cookie. Wanneer iemand op verschillende apparaten de website of app bezoekt zal één persoon als meerdere gebruikers tellen. Het is mogelijk om op basis van jouw eigen data een gebruikers-ID te koppelen aan een persoon om een persoon op meerdere apparaten als één gebruiker te meten.

Bewaring van gebruikers gegevens

Wanneer een gebruiker de betreffende _ga cookie leegt en de website opnieuw bezoekt zal Google Analytics een andere unieke ID koppelen aan de persoon en de persoon als nieuwe gebruiker meten.

Standaard is de bewaarperiode van een gebruikers-ID 26 maanden. Dat houdt in dat een gebruiker na 26 maanden weer als nieuwe gebruiker wordt gezien. Wanneer iemand een gebeurtenis voltooid wordt deze periode gereset. Je kunt deze instellingen op property-niveau aanpassen onder ‘Trackinginfo’ > ‘Bewaring van gegevens’.

Meer leren over online marketing?

Lees dan ook eens mijn andere blogs!


Hulp nodig van een specialist?

Plan een kennismaking in waarin we samen kijken naar de mogelijkheden voor een samenwerking.

Neem contact op
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.